м. Чернігів 2019

Вартість та вигоди від впровадження проекту

Інвестиції євро 676 295,00
Чиста річна економія євро 132 860,00
Скорочення викидів СО2 т/рік 919,80

Опис проблеми

Третьокласники 5-ї ЗОШ Чернігова займаються на спортивному майданчику з вчителем. Діти кажуть, взимку в школі було так холодно, що на перерві вибігали на подвір’я, аби пограти в рухливі ігри та погрітися.

Чернігівська загальноосвітня школа №5 побудована в 1966 році і складається з будівлі школи (основна школа, спортзала, вестибюль) та будівлі майстерень. Зовнішні стіни будівлі виконані із червоної цегли товщиною 0,4 м., проте теплоізоляція стін відсутня. Половина вікона та зовнішніх дверей дерев’яні та фізично зношені, покрівля в корпусах будівлі через зношеність допускає протікання. Опір теплопередачі огороджувальних конструкцій будівель школи не відповідає нормативним вимогам.

Школа № 5 опалюється від місцевої котельні, яка перебуває у власності теплопостачальної компанії. Ця котельня на момент початку проекту  була модернізована і тепер має автоматичну систему управління. Проте за рахунок значних втрат теплоенергії через огороджувальні конструкцій будівель школи та за рахунок незадовільного тану ізоляції трубопроводів, значний ефект від системи автоматичного регулювання тепла був відсутній.

Шляхи вирішення проблеми

З огляду на існуючі проблеми, спеціалісти ТОВ «ФІАТУ», запропонували економічно та технічно зважений комплекс енергоефективних заходів з термомодернізації зовнішніх огороджуючих конструкцій, достатній для зниження обсягів споживання енергетичних ресурсів та покращення умов перебування учнів та персоналу в ЗШ №5.

В ході реалізації проекту, враховуючи надзвичайні теплові втрати через конструкції зовнішніх стін школи та вимоги нових ДБН, було прийнято рішення щодо збільшення товщини теплоізоляції до 150мм. ТОВ «ФІАТУ», як менеджером проекту, були взяті функції по вирішенню питань внесення необхідних змін до робочого проекту та узгодження з усіма сторонами.

Незважаючи на тривалий процес узгоджень термомодернізація закладу виконана якісно. Різнобарвний веселий фасад школи, такий незвичний для міста, привертає погляд, а теплі класи дарують затишок і комфорт.

Альона Шихуцька, випускниця школи, мама учня ЗНЗ №5: «Ситуація дійсно змінилася, тому що ми вже змінюємо взуття, ми змінюємо їм одяг, тобто взимку холодно – ми одягаємо светри, а в класі вони ходять в сорочках, джинсах, туфлях або кросівках, кому як зручно».

Опис проблеми

Загальна протяжність мереж зовнішнього освітлення Чернігова становить 586,65 км. Система зовнішнього освітлення міста Чернігів побудована в комплексі з благоустроєм вулиць у 80-х роках. Здебільшого на центральних вулицях міста змонтовані світильники з лампами ДНаТ одиничною потужністю 70, 150 та 250 Вт, які знаходяться в експлуатації близько 11 років. Другорядні вулиці освітлюються за допомогою світильників з лампами ДНаТ та ДРЛ, термін технічної експлуатації останніх складає близько 25 років і на сьогоднішній день повністю вичерпаний. З точки зору енергоефективності використання даних світильників є недоцільним. Додатковим пунктом затрат є постійне обслуговування світильників, лампи яких дуже часто виходять зі строю.

Шляхи вирішення проблеми

Для вирішення питання з підвищення якості та ефективності системи зовнішнього освітлення вулиць міста, керівництвом було прийнято рішення щодо заміни 1185 світильників на світлодіодні на центральних вулицях обласного центру.

Завдяки грамотному керівництву проектом з боку ТОВ «ФІАТУ» та своєчасному вирішенню питань на всіх етапах, стало можливим не тільки виконати заплановані роботи, але й ще замінити частину кронштейнів та додатково замінити 258 світильників на світлодіодні. Це дозволило отримати економію електроенергії майже на 10% більше, ніж очікувалось.

Надзвичайна увага нами приділялась якості виконання робіт – обладнання та матеріали були зібрані відповідно до технічних вимог, про що свідчать протоколи випробувань, розроблені ТОВ «ФІАТУ».

  • м. Київ, пр. Визволителів, 1, офіс 638
  • +38 044 500 89 42
  • Пн – Пт 9:00-18:00
Приєднуйся!