м. Івано-Франківськ 2016

Вартість та вигоди від впровадження проекту

Інвестиції

євро

330 141,00

Чиста річна економія

євро

74 774,00

Скорочення викидів CO2

т/рік

522,10

Опис проблеми

Основною проблемою зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська (особливо у міжбудинкових проїздах) були фізично-зношені та технічно-застарілі світильники з лампами розжарювання, які споживають велику кількість електроенергії. 80% опор повітряних та кабельних ліній вже відпрацювали свій ресурс роботи, оскільки за останні 15 років реконструкція та капітальні ремонти не проводились взагалі, або проводились в недостатньому об’ємі. Крім того, значна частина електромережі зовнішнього освітлення знаходилась в аварійному стані. Також слід відмітити значні витрати на обслуговування електричних мереж в результаті постійного виходу з ладу неефективних ламп, та використання транспорту на дизельному пальному, вартість якого стрімко зростає.

Шляхи вирішення проблеми

Для вирішення проблеми спеціалісти ТОВ «ФІАТУ» запропонували замінити світильники з лампами розжарювання на світлодіодні зі встановленням нових кронштейнів для кріплення світильників, а також замінити повітряні та кабельні лінії на самонесучий ізольований провід (СІП). Крім того, було вирішено провести реконструкцію освітлення скверу на пл. Міцкевича та скверу біля Медичного університету (з встановленням нових опор та світильників) та придбати автомобільний телескопічний підіймач для монтажних і ремонтних робіт. Впровадження проекту фінансувалося Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО в рамках кредитного проекту  енергозбереження.

В результаті реалізації заходів зменшилось споживання електричної енергії та витрати на технічне обслуговування електричних мереж. Крім того, покращилось освітлення вулиць м. Івано-Франківська, що сприяє підвищенню туристичної привабливості міста, покращенню криміногенної обстановки, зменшенню аварійності на дорогах, підвищенню безпеки транспортного руху та ін. Придбаний автопідіймач дозволить скоротити час на обслуговування та заміну міських світильників, а також істотно знизити витрату паливно-мастильних матеріалів за рахунок сучасного та економного двигуна.

В результаті втілення проекту Івано-Франківськ стає одним з перших обласних центрів, в якому для зовнішнього освітлення використовуються тільки енергоощадні лампи.

«Ми замінюємо всі старі неефективні “лампочки Ілліча” – відтепер у нашому місті будуть працювати лише енергоефективні світлодіоди. Потужність нових діодів – 30 Вт, при цьому вони в 4 рази ефективніші за старі. Ці лампи з серії “установили і забули” працюватимуть до 10 років”, – зазначив Юрій Волошанський, директор КП “Івано-Франківськміськсвітло”.

  • м. Київ, пр. Визволителів, 1, офіс 638
  • +38 044 500 89 42
  • Пн – Пт 9:00-18:00
Приєднуйся!